Initialt när vi människor dricker alkohol kan det kännas bra, rentav kul. Vi släpper hämningar och blir gladare, lite mera impulsiva och vi slappnar av. Gränsen är sedan fin tills det att vi har fått för mycket och vi är så pass påverkade att vi bedöms fulla. Prefrontala cortex (dvs den del av hjärnan vi använder till logik och beslutsfattande bl.a) stängs sakta ned och risken att vi gör eller säger något vi inte brukar ökar. Risken ökar även att vi hamnar i riskfyllda situationer där antingen vi, eller någon nära oss får sin fysiska och/eller psykiska hälsa utsatt. Alkoholen är här lömsk och får oss att tro att om vi mer eller dricker igen så slipper vi känna det där smärtsamma som tidigare situationer har förstärkt eller orsakat.
För dom som utvecklar ett riskbruk, dvs dom når en gräns av alkoholintag som anses behöva stöd är psykoedukation steg 1. Att veta hur alkoholen påverkar dig, ditt liv och dina anhöriga är det första steget till ett mer måttligt drickande. I detta stadie kan man arbeta med ett kontrollerat drickande. Om man har utvecklat ett beroende, dvs man har utvecklat sådana komplikationer som direkt kan härledas till alkoholintag och konsekvenser därav, så är fokus på total nykterhet.
Hur känner du inför ditt alkoholintag? Ta en stund och både tänk till men känn också efter. Fundera på hur alkoholen påverkar din hälsa, din ekonomi, dina relationer och ditt liv överlag. Behöver du hjälp så tveka inte att ta kontakt med VC, beroendeneheten på närmsta sjukhus eller privatpraktiserande beroendeterapeut. Även kommunal öppenvård finns.
Ta hand om er därute.
Vänligen
Jenny Eriksson
Terapirummet Örebro