När man som människa hamnar i en beteenderepertoar som inte blir hälsosam och där utkomsten av livet blir ett försämrat psykiskt mående så kan KBT skapa en förståelse för varför och därmed också börja hitta ett nytt sätt att hantera livet på. I kartläggningsfasen så brukar vi KBT-terapeuter titta på följande:
- Automatiska tankar
- Känslor
- Kroppsreaktioner
- Beteenden
- Förhållningssätt till tankar, känslor och beteenden
- Interpersonella förhållningssätt och beteenden
I samtalen försöker vi se vilka livsregler klienten har, dvs det där underliggande tankemönstret som gör att just du fungerar som du gör. Livsregler är så att säga vår samlade kunskap som livet har gett och lärt oss om hur vi ska förhålla oss och bete oss i olika situationer i livet. Vanligtvis handlar livsregler just om vett och etikett, uppfostran, moral, prestation etc. Livsregler kan oftast finnas i en persons “om-så” meningar eller “måste/borde” meningar. Det är när livsreglerna blir negativt laddade som livet blir svårt att balansera.Livsreglerna finns kvar för det är dom som gör så att vi kan hantera våra grundantaganden om oss själva. Eller scheman som vi också kallar det.
Som att be om hjälp, att ta det där första steget mot att ta emot hjälp. När det är svårt så kan det finnas en livsregel under där som säger att man ska klara sig själv. “Klaga inte, det finns dom som har det värre” är tyvärr en mening alltför många har med sig.
Med önskan om att du kan ge dig själv en möjlighet att pausa och reflektera över vilka tankebanor just du går i.
Jenny Eriksson
Terapirummet Örebro